HTML

Amerikai bajonettek

„Si vis pacem, para bellum". A régi mondást Amerika is megfogadta. Alapvetően az amerikai M3-as harci késsel és az erre épülő bajonettekkel foglalkozom (M4, M5, M6, M7). Minden érdekel ebben a témában. A régebbi harci késeikre is kitérek majd, előbb-utóbb sorra kerülnek azok is... www.usbayonet.hu

Friss topikok

Linkblog

2011.03.06. 20:35 Machaerophorus (Zoli)

Egy másik amerikai - Egy klasszikus M4-es bajonett

Amikor 1943-ban elkezdték az M3-as harci késeket gyártani, már készen volt a terv és a prototípus az új M4-es bajonettre is (T8E1 néven), mely az M1 karabélyra készült.

Az M1 karabély nem volt eredetileg ellátva bajonett rögzítési lehetőséggel, ezért készítettek hozzá egy rögzítő bilincset (Bayonet lug).

Maga a bajonett az M3-as harci kés mintájára készült, 1944. júliusától. Egy általános használatú harci kés és egy bajonett ötvözéseként, elsőre a már legyártott M3-as kések átépítéséből!
Bár mindenhol második világháborús bajonettnek nevezik és több, mint 2.5 millió darabot le is gyártottak belőle 1944-45-ben, de minden híreszteléssel ellentétben nem került nagy mennyiségben bevetésre a II. világháborúban! A csapatok, tengerészgyalogos egységek elsődlegesen az M1 Garand puskák miatt 1905 mintájú M1 bajonettel, illetve Johnson automata karabélyokkal és a hozzá tartozó szúróbajonettel voltak felszerelve.
A karabéllyal rendelkező egységeket ellátták M3-as harci késsel. Csak a háború végén, főleg a nagyobb ejtőernyős támadásoknál és a távolkeleti hadszíntéren az utolsó hónapokban került kiosztásra a módosított M1 karabélyokhoz.

Az első változatok még barna bőr markolattal készültek az M3 kés mintájára, sőt mint azt említettem, a már legyártott kések módosításaként, bajonett illesztékkel a végükön, a fegyvercsőre illeszkedő, gyűrűvel rendelkező kézvédővel, 6 vagy 8 horonnyal a markolatukon. 

1954-től vezették be a már ismerős és a későbbiekben tömegesen alkalmazott fekete műanyag markolatot. Addig volt fa, tömör gumi és alumínium markolattal is gyártva. 

 A meglévő M4 bajonettem mellé nemég kaptam egy barátomtól ezt az M4 Utica gyártmányú bajonettet. Bőr markolatos, gyártási ideje valamikor 1946-1948 körüli időszakra tehető. A kézvédőn ott van a felirat és a lángoló bomba jel. Fegyverrel nem igen használhatták, mert ilyen jellegű kopások szinte nincsenek is rajta, a pommel részen ez látszana. A bőr markolata elég szép állapotban van, 6 rovátkolásos, V alakú bevágásokkal.

Szerencsére sok munkám nem volt vele, könnyen rendbe lehetett tenni és konzerválni.

 

További részletek az oldalaimon: www.usbayonet.hu

Szólj hozzá!

Címkék: amerikai m1 us m4 karabély bajonett bayonet


A bejegyzés trackback címe:

https://usbayonet.blog.hu/api/trackback/id/tr422677896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.