HTML

Amerikai bajonettek

„Si vis pacem, para bellum". A régi mondást Amerika is megfogadta. Alapvetően az amerikai M3-as harci késsel és az erre épülő bajonettekkel foglalkozom (M4, M5, M6, M7). Minden érdekel ebben a témában. A régebbi harci késeikre is kitérek majd, előbb-utóbb sorra kerülnek azok is... www.usbayonet.hu

Friss topikok

Linkblog

2011.03.12. 14:15 Machaerophorus (Zoli)

Egy ajándék - SIG G2 bajonett "papucs", vagy "béka" ("frog")

A hozzá tartozó fegyver a svájci Sturmgewehr 57, vagy más néven a G2-es. Schweizerische Industrie Gesellschaft - SIG gyártmány, egy késleltetett tömegzáras puska, melyet a svájci hadsereg számára fejlesztettek és gyártottak 1957 és 1985 között. Úgy tartják számon sok helyen, mint a gépkarabélyok Rolls-Roysce-át!

Meglepetésként kaptam egy kedves ismerőstől ezt a "papucsot", vagy más néven "békát" (frog) - ajándékba. Nagyon rendes volt velem, felajánlotta részemre. Nem az ő verziójára illő darab és mivel látja, hogy az én példányomról hiányzik, nekem adta - egy kézfogásért... Sándornak ezúton is köszönöm még egyszer - őrült egy pasi :), egy 1971-es gyártású Jaguar XJ6-ot restaurál és épít újjá - http://jaguar-restoration.blog.hu - ne hagyjátok ki, érdemes belenézni a blogjába!!! Sok sikert és kérünk új beszámolót is!

Ezzel kell az övre felfogatni a bajonettet. Ez a  papucs van alapból felfűzve, vagy egy speciális, kampós felfüggesztéses megoldással felakasztva az övre (ez volt az elterjedtebb, mert gyorsan eltávolítható, visszahelyezhető), amelybe kerül a műanyag tok, melyet ott egy kis füllel és egy kapoccsal rögzítenek bele.

 
 
Az egyik legszebb bajonett - nagyon jó a fogása, tekintélyt parancsoló a mérete. Nagyon jól kiegyensúlyozott és félelmetes kinézetű a kétélű penge, mely mindkét oldalán 2/3 részig fel van élezve.
További részletek az oldalaimon: www.usbayonet.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: béka papucs svájci g2 frog bajonett stgw.57


2011.03.06. 20:35 Machaerophorus (Zoli)

Egy másik amerikai - Egy klasszikus M4-es bajonett

Amikor 1943-ban elkezdték az M3-as harci késeket gyártani, már készen volt a terv és a prototípus az új M4-es bajonettre is (T8E1 néven), mely az M1 karabélyra készült.

Az M1 karabély nem volt eredetileg ellátva bajonett rögzítési lehetőséggel, ezért készítettek hozzá egy rögzítő bilincset (Bayonet lug).

Maga a bajonett az M3-as harci kés mintájára készült, 1944. júliusától. Egy általános használatú harci kés és egy bajonett ötvözéseként, elsőre a már legyártott M3-as kések átépítéséből!
Bár mindenhol második világháborús bajonettnek nevezik és több, mint 2.5 millió darabot le is gyártottak belőle 1944-45-ben, de minden híreszteléssel ellentétben nem került nagy mennyiségben bevetésre a II. világháborúban! A csapatok, tengerészgyalogos egységek elsődlegesen az M1 Garand puskák miatt 1905 mintájú M1 bajonettel, illetve Johnson automata karabélyokkal és a hozzá tartozó szúróbajonettel voltak felszerelve.
A karabéllyal rendelkező egységeket ellátták M3-as harci késsel. Csak a háború végén, főleg a nagyobb ejtőernyős támadásoknál és a távolkeleti hadszíntéren az utolsó hónapokban került kiosztásra a módosított M1 karabélyokhoz.

Az első változatok még barna bőr markolattal készültek az M3 kés mintájára, sőt mint azt említettem, a már legyártott kések módosításaként, bajonett illesztékkel a végükön, a fegyvercsőre illeszkedő, gyűrűvel rendelkező kézvédővel, 6 vagy 8 horonnyal a markolatukon. 

1954-től vezették be a már ismerős és a későbbiekben tömegesen alkalmazott fekete műanyag markolatot. Addig volt fa, tömör gumi és alumínium markolattal is gyártva. 

 A meglévő M4 bajonettem mellé nemég kaptam egy barátomtól ezt az M4 Utica gyártmányú bajonettet. Bőr markolatos, gyártási ideje valamikor 1946-1948 körüli időszakra tehető. A kézvédőn ott van a felirat és a lángoló bomba jel. Fegyverrel nem igen használhatták, mert ilyen jellegű kopások szinte nincsenek is rajta, a pommel részen ez látszana. A bőr markolata elég szép állapotban van, 6 rovátkolásos, V alakú bevágásokkal.

Szerencsére sok munkám nem volt vele, könnyen rendbe lehetett tenni és konzerválni.

 

További részletek az oldalaimon: www.usbayonet.hu

Szólj hozzá!

Címkék: amerikai m1 us m4 karabély bajonett bayonet


2011.02.13. 21:12 Machaerophorus (Zoli)

Egy német bajonett, de ... olyan kiköpött amerikai!

 

Az amerikai M3-as harci kés mintája és alapja volt sok közelharcfegyvernek, nálunk egy kevésbé ismert időszakban, a hidegháború idejében. Itt egy újabb példája, a német területről.

Szóval mentek az évek és a haditechnikában az atom- után hidrogén- és neutronbomba is lett már, de a közelharc fegyvereiben sok változás nem történt. A németeknek meg különösen nem volt sok  maccsuk, szavuk a háború után, egészen az '50-es évekig, sőt 1955-ig, amikor is a nemzetközi helyzetet kihasználva elővették a szövetséges hatalmak is, hogy na akkor, tényleg lehessen saját hadserege Németországnak - a Bundeswehr - amit a németek már ekkor régóta forszíroztak. Ment a szokásos ciriburi és politikai, gazdasági lobby játék, aztán hirtelen kimondták, OK, Let's Go!

Gyorsan kellett egy alapfegyver, mely kompatibilis az amerikai "cuccossal." Ekkor , egy kisebb kitérő után lett az alap (1959-től), a G3-as gépkarabély (Gewehr 3), mely a második világháború utáni német hadsereg alapfelszerelésévé vált, majdnem 40 évig. Németország a háború után, 1955-ben kapta meg újra a jogot, hogy hadsereget tartson fenn. A hadsereg felszerelése először amerikai M1 Garand puskákkal és M1 karabélyokkal történt meg. A hadsereg 1956-tól, a korszerűsítés jegyében új, korszerű fegyvert kért és kapott is. Ez ekkor,először  a belga importból származó G1 lett (FN FAL, Fabrique Nationale Belgium, mely egyértelműen a német StG44 alapján készült). Németország folyamatosan kérelmezte az engedélyt saját fegyvergyártásra is, konkrétan a G1, saját előállítására, melyet a licensz tulajdonosa, Belgium, megtagadott tőle. Felmerült, hogy továbbra is külföldről kell majd beszereznie a fegyvert. Négy esélyes verzió volt ekkor:
FN FAL G1 - az ekkor már használt fegyver, Belgiumból
SIG SG-510 G2 - gépkarabély Svájcból (ami azért nem semmi darab és kis darabszámban volt is már a németeknek)
CETME G3 - 1958-as típus, Spanyolországból (aminek pedig komoly "német hagyománya" és "háttere" volt)
AR-10 G4, melyet Eugene Stoner tervezett, az M-16 (AR-15) elődje és 7.62-es verziója volt

Tehát 1959-től megtörtént az új fegyver, a híres G3-as gépkarabély engedélyezése - lőszere 7,62 x 51 mm-es NATO-lőszer lett. A nemzetközi döntés egy holland céget, az NWM céget jelölte meg gyártónak. Németország hatékonyan tiltakozott és elutasította ezt a döntést. A tárgyalások folyamán sikerült a német Heckler & Koch cég részére kiharcolniuk a szerződést és a CETME licensze alapján elindították a termelést. Ekkortól lett a Bundeswehr standard fegyvere a G3-as. 
A G3-as fegyver verziói: G3A1, G3A2, G3A3, G3A4, G3K (K=Kurz=rövidített) szurony rögzítési lehetőség nélkül. Lehetetlenség azonban felsorolni a gyártott verziókat.
A mesterlövész verzióknál (pl. G3 Zf) szintén nincs bajonett rögzítési lehetőség. Világszerte közel 90 országba exportálták.
Licenc alapján mintegy 17 országban gyártották.
1997-ben kerül leváltásra, a G36-os gépkarabélyra. A G3-as sorozatokat szinte minden kaliberrel gyártották, még a szovjet, varsói szerződésben rendszeresített lőszerre alkalmas verzióban is!

 

De itt kanyarodjunk vissza a bajonetthez:
Teljesen az amerikai M3-as harci kés pengéjének a mintájára készült német bajonett, egy általános használatú harci kés és egy bajonett ötvözéseként. Az első, 7.62 mm-es lőszert használó fegyvercsaládra készült (ez a keresztvason lévő nagyobb, 22 mm átmérőjű fegyvergyűrűn látszik). A markolat a különböző verzióknál más és más rovátkolással készült. Ez egy 12 rovátkolásos verzió, 90 fokos szögben álló fegyverrögzítő kapoccsal a végén. A fegyverrögzítő kapocs állása, dőlésszöge a markolatvégen az egyéni típusokra jellemző és sorozatonként változó. Markolata keményített műanyag.

Ezt a darabot a fegyverrögzítő kapocs kiakadása miatt selejtezhették ki. A penge szinte tökéletes, élezetlen állapotban, fekete színre "parkerizálva".

A legelső német sorozatú G3 bajonettek még az eredeti amerikai M8A1 tokokat kapták, majd elkészült annak a német változata is. De készült a klasszikus német bajonett tokokhoz hasonló fémtok verzió is, a régen is használt általános rögzítő és tartó papuccsal, annak a mintájára. 
A 'normál" Bundeswehr alakulatoknál a bajonett különböző okok miatt nem került kiosztásra, csak a különleges bevetési alakulatok és a külföldön, válságövezetekben harcoló, rendfenntartó alakulatok kaptak a fegyverhez bajonettet, illetve kiképzést a használatukra. Ehhez a típushoz azonban már az újabb, az 1964-65 között bevezetett német műanyag tok van, mely pisztolyövre felfüggeszthető kapcsokkal nem rendelkezik, elképzelhető, hogy nem is katonai egységnél került rendszeresítésre. A műanyag tok tetején fém felsőrész található, melyen egy fém biztosító kapocs rögzíti be a pengét a tokba, ezáltal nem csak a felső, vászon biztosító öv tartja. A rögzítő kapocs, a penge felső részén lévő keresztvason lévő mélyedésbe kapcsolódik. Sem a penge, sem a markolat semmiféle egyéb jelölést nem tartalmaz. A fenti darab valószínűleg valamelyik német speciális bevetési egység (Einsatztruppe) kiképzési eszköze lehetett, mivel azoknál volt a szokásos eljárás, hogy az alakulat azonosítója rákerült a bajonett tokokra. A bajonett eladásakor az azonosítót fekete festékkel átkenték, de alatta kivehető az "M I6" jelzés. A kiképzési célú használatot az is megerősíti, hogy soha nem került a penge élezésre, viszont a használatból és a fegyverre rögzítésből eredő kopás egyértelmű.

Teljes hossz: 30 cm – 12 in
Penge hossz: 16.6 cm – 6.50 in
Penge szélessége: 22 mm - 0.87 in
Penge vastagsága: 4,6 mm - 0.18 in

Országok, melyek bevezették: Németország, Dánia, Indonézia, Irán, Norvégia, Pakisztán, Svédország, Törökország... szinte lehetetlen felsorolni a különböző, G3-as verziójú bajonetteket bevezető és használó országokat (90+)!

Hozzárendelt fegyver: Cetme és H&K gépkarabélyok, különböző illesztő adapter változatokkal.

 További részletek az oldalaimon: www.usbayonet.hu

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: német g3 bajonett bayonet cetme h&k


2011.01.31. 20:49 Machaerophorus (Zoli)

Az alap - U.S. M3 Trench knife - M3-as harci kés

 

Egy barátomnál találkoztam először egy ilyen fantasztikus darabbal.
Amikor a kezembe fogtam, elvesztem!
Valami hihetetlen érzés volt a múlt egy ilyen darabját a kezemben tartani. Nem egy steril, fiókban tartott harci késről beszélek...

Kezdjük ott, hogy miért is az M3-as a kedvencem? Mert egy egészen új és korszakalkotó darab lett!

Ennek a késnek a pengéje egy egészen új bajonett generáció mintája lett, amit nem csak az amerikai hadseregben, de a világ számos hadseregében rendszeresítettek, különböző néven, de biztos, hogy ezzel a pengével. A pengetípus 60 évig volt használatban, illetve bizonyos területeken jelenleg is használatban van – ez azért elég egyedülálló.

 

TÖRTÉNETE, ELŐZMÉNYEK

A „Trench knife” jelentése – Árokharc kés. 
A lövészárok harcok miatt kapta a nevét, még az első világháborúban ragadt meg az ilyen típusú késeken a név. A penge hossza 6.5-7 inch (17-19 cm) ideális volt a szűkebb helyeken, lövészárkokban, alagutakban történő harcokhoz, ellentétben a hosszabb bajonett pengékkel, melyekkel elakadtak, túl nagy (10 inch és nem ritkán még nagyobb) méretük miatt.

Egy pillanatra itt azért álljunk meg és lépjünk egyet vissza a még régebbi múltba...
Szerintem - de ez a privát véleményem, hivatalos megerősítés nélkül, hisz az amik nem fogják ezt kimondani :) - a penge kiképzése „erőteljesen hasonlít” egy első világháborús német, DEMAG, Eickhorn, Böker harci (árok) késre (German Trench Fighting Knife – Német lövészárok harci kés – Grabendolch – Nahkapfmesser – Közelharckés – Boot Knife – Csizmakés), mely még a következő nagy háborúban is használatban volt és aminek az alakjához a ma késtervezői is előszeretettel nyúlnak vissza.

Mi tette szükségessé ennek az új amerikai harci késnek és később az új bajonett típusnak a kifejlesztését? A háború fontos és gyors fejlesztéseket igényelt, az amerikai hadseregben, az 1941-ben rendszeresített M1-es karabély miatt is. Kellett hozzá a régi és addig használatos 1905 mintájú bajonett helyett egy új és korszerű darab. Az alakulatok jelzése szerint a régi (1905 mintájú M1) bajonett túl hosszú és nehéz volt az új fegyverhez, ezért sok helyen egyszerűen leköszörülték, átalakították. Gyártották ezek után rövid verzióban is, de ezt majd később írom meg...

Az Army Service Forces kiírására elkészült darabok 1943-ban T-4, T-5, T-6, T-8-as nevekre hallgató kísérleti darabok voltak, ezek kerültek végül tesztelésre és próbára. 

A T4 nagyon az angol „Spike” szúró bajonett formája volt.

A T5 egy gyémánt keresztmetszetű szúrópenge volt, klasszikus amerikai szuronyforma (a tengerészgyalogság használt ilyesmit, Johnson bajonett néven, de csak "sátorcöveknek" becézték).

A T6 viszont már magán hordozza az későbbi M3 pengeformáját (még ha ezen a képen annyira nem is látszik...).

A győztes a T8-as lett, melyet a későbbiekben M3 néven ismerünk meg. A végső formája harci kés lett, bajonett rögzítési lehetőség nélkül.  

Volt még egy T8E1 is, amit a felfüggesztése és rögzítése miatt M4 bajonett néven fogunk majd megismerni – 1944-től!

Az új M3-as harci kés, majd az M4 bajonett az MK1-es (U.S.1917 és U.S.1918 késeket), első világháborús (használt) tőröket és az M1-es bajonettek változatait (ezt is meg kell majd még írni), illetve azok átalakításait váltotta.

A képen látható egy pár az 1943-ban szolgálatban lévő amerikai harci kések, tőrök közül, melyek nagy része még I. világháborús örökség volt: (fentről, lefelé) 

1. U.S. Kinfolks M3 kés, pengéjén jelzett típus, a legelső sorozatú "fiberglas" U.S.M8 tokkal - Bevezetés: 1943

2. U.S. 1918 (francia mintájú) harci kés, bronz markolattal és fém tokkal - Bevezetés: 1918

3. L.F. & C. harci kés ( LF&C-- Landers, Frary, & Clark. angol gyártmány), fém markolattal és fém tokkal - Bevezetés: 1918

4. U.S. L.F. & C. 1917 harci kés, 9" háromszögletű (triangular stiletto) szúrópenge, fém és bőr tokkal - Bevezetés: 1917

Szükség volt az új harci késekre és felszerelésekre, mert mint az látható volt, az alakulatok egy része ilyen első világháborús felszerelésekkel voltak ellátva. Egy amerikai oldal arról, hogyan történtek az M1 bajonett átalakítások (eltörték, leköszörülték) és milyen felszerelésük volt ekkor: http://johkaz.byethost10.com/knives.html

A tengerészgyalogságnál és a haditengerészeti repülős alakulatoknál ekkor már korszerű, az U.S. Navy-nél rendszeresített RH-35 (MARK1), RH-36 harci késeket használták, majd 1943-44-től a tengerészgyalogság az RH-37-es (MARK2-es) késeket állította rendszerbe. A Union Cutlery MARK2 kése is ekkor lett fogalom és azóta is legenda, etalon - addig csak egy gyártó volt a sok közül. Ekkortájt felvette a KA-BAR nevet és a kést is átnevezték, amivel egy legendás "BRAND" keletkezett.

 

GYÁRTÁSA

Az M3-as harci késből összességében 2.5 millió darabot gyártottak 1943. március 9. és 1944. júliusa között. Azoknak a katonai egységeknek szánták alapfelszerelésként, amelyek nem voltak bajonettel felszerelve és a fegyvereik sem rendelkeztek ilyen felfogatási opciókkal, tehát az ejtőernyős, Ranger és egyéb gyalogos, például géppuskás alakulatoknak.

Kellett egy olcsón, nagy tömegben előállítható, minden harctéri igénynek megfelelő, harci és univerzális kés, tőr. Ez lett az M3-as harci kés. 1944. júliusától már az M4 bajonettek készültek, először a maradék M3 kések átalakításával!

Az első M3-asok acélja "kékítve" volt, majd a korrózióállóság növelése miatt „parkerizálták”.

 

BŐRTOK AZ M3 KÉSHEZ (M6)

Az M3-asokhoz az eredeti és első tok az U.S.M6-os bőrtok volt, mely 1943-ban az M3-as harci késsel együtt került bevezetésre, körülbelül júniusig, mert addigra elfogytak ezek, korlátozott darabszámuk miatt. Júliustól műanyag, illetve üvegszál megerősítéses (Fiberglas) tokok vették át a szerepüket, melyek igazából már megvoltak, de nem hivatalosan rendszeresítve még. Az U.S.M6 bőrtok egyébként két darab bőr lap összevarrásából készült, fémszegecsekkel és kapcsokkal több ponton megerősítve. A tetejére a rendszeresített pisztolyövre felfüggeszthető fémkampó került, a kés hegyénél fémlapot szegecseltek a tokra, így csökkentve az elhasználódást és védve a tulajdonost. (Ma olyan 400 $ körül lehet ilyen eredeti bőrtokot venni...)

Egyes alakulatoknál levágták a fenti fémkampót rögzítő bőr részt és az alsó lábszárra kötötték fel, főleg az ejtőernyősök. Bőr anyaga a gyors elhasználódás miatt nem váltotta a be a reményeket, ezért 1943 nyarától már új tok jelenik meg hivatalosan is, az U.S.M8.

Az M6-os tokok (scabbard) szállítói és darabszámaik 1943-ban:
Milsco 1943:     140.494 db.
L&C FJA 1943:    40.000 db.
Barwood 1943:    29.000 db.
SBL Co. 1943:     35.200 db.
Moose Co. 1943: 28.000 db.
Viner Bros 1943: 28.000 db.


US M3 Camillus harci tőr és egyénileg átalakított M6 bőrtok (levágták a felső felfüggesztő fémkampót).

 

MŰANYAG (FIBERGLAS) TOK AZ M3 KÉSHEZ (M8)

Az amerikai U.S.M8 tok 1943. júliusától került használatba, de nem hivatalosan rendszeresítve (az első sorozat még csak a pisztolyövre felfűzhető volt, mert nem rendelkezett fém rögzítő kapcsokkal). Nagyobb tömegű gyártása és módosított, már a pisztolyövre rögzíthető szabványos, fémfüles rögzítéssel történő ellátása is 1943. augusztusára történik meg. Az M3-as harci kések is innentől használják ezt a tokot, mivel a bőrnél ellenállóbb anyagból, műanyagból készültek, üvegszálas megerősítéssel, továbbra is U.S.M8 néven, sötétebb zöld, festett tokkal, majd 1944. júliusától világosabb színárnyalatban, külön festés nélkül, már U.S.M8A1 néven jelennek meg a tokok, az M4 bajonettel együtt.. A jelenleg is U.S.M8A1 néven ismert darabok ezeknek az utódjai (és az M10-es tok is), máig megtalálhatóak és használatban vannak a világban.


Öt különböző típusú U.S.M8-as bajonett tok.

 


Egy U.S.M8A1 bajonett tok (scabbard), szétbontott állapotban. Több oldalról fotózva, képek összeillesztve.

 

GYÁRTÁSI AZONOSÍTÓK, DÁTUM AZONOSÍTÁSOK

Az M3 harci kések alapvetően három jelzéssel készültek ezalatt a bő egy év alatt. Megkülönböztetünk kézvédőn azonosított, ‘Guard marked’ és pengén azonosított, ‘Blade marked’ gyártmányokat. Előfordult amerikai gyűjtőknél azonban már olyan darab is, amin semmi jelzés nem volt, vagy hiányos volt, de egyértelműen eredeti M3-as darabként azonosították. 1944-ben gyártottak olyan darabokat is, amiknél a markolat alsó és felső részén sötétbarna bakelit részek voltak – ezek visszaköszöntek az első M4-es bajonetteknél is. (Továbbá hamisítják is manapság az M3-as késeket! Nem az ismert, reprodukcióként árult darabokról beszélek!)

Az M3-as azonosítók, jelölések így néztek ki:

- az első sorozatnál pl. "US M3 UTICA 1943" - ‘blade marked' - 1943. márciusától szeptemberig gyártották
- a második sorozatnál pl. "US M3 CASE" - ‘blade marked' - 1943. szeptemberétől novemberig gyártották
- a harmadik sorozatnál pl. "USM3 IMPERIAL" - ‘guard marked’ - 1943. novemberétől gyártották 1944. júliusig (egy ilyen példányom van nekem is)

PENGE, MARKOLAT

A kés kimondott harci kés és legendás tőr lett, de innentől az amerikai bajonettek pengéje is ilyen lett évtizedekre. Ezt a pengetípust követve, még számtalan bajonett típus (M4, M5, M6, M7) következett. 
Viszonylag keskeny, lándzsahegy alakú („spear point”) pengeformája révén alkalmas volt a rétegelt, vastagabb ruházat átdöfésére, továbbá a hagyományos kés és általános használatú kés („utility knife”) funkciók ellátására is. A penge éle un. lapos köszörülésű eredetileg, egyik oldalán végig élezve, a másik, felső oldalán csak a penge első harmada.
1943-as bevezetésétől az amerikai ejtőernyős és más, automata fegyverekkel felszerelt alakulatok általános, alapfelszerelésének része lett (https://www.msu.edu/~colvinch/equipment.html). Sok katona a leszerelése után is ragaszkodott hozzá és így szerencsénkre sokan őrizték meg, hagyták az utókorra. Még azok az alakulatok is ragaszkodtak hozzá, amelyeknél rendszeresítettek szuronyt!

Az M3-as harci kések markolatformája ovális. A markolat bőrkarikákból, hagyományos módon összeállítva, összepréselve készült. Az elkészült markolatot impregnálták, megfestették és csúszást csökkentő (az első verzióknál 8, később 6) mélyedést készítettek bele – hogy a vértől csúszóssá, iszamlóssá váló markolat fogása biztos maradjon, ellentétben a fa markolatokkal...

Az időszakos anyaghiány és a gyártás olcsóbbá tétele miatt, a különböző gyártók több verzióban is gyártották a késeket.

Voltak olyan ejtőernyős alakulatok, amelyek boxerrel kombinált markolatot készítettek utólag maguknak, az első világháborús francia és amerikai harci kések mintájára átalakítva és egyedivé téve ezzel az M3-as késüket.


Ezek manapság különleges és ritka darabok az amerikai gyűjtők körében!

A mélyedéseket alakjuk típusa szerint is megkülönböztetjük. Voltak V alakú mélyedések és U alakú mélyedések a markolatokon, melyeket a kész felületbe, a bőr markolatba utólag vágtak bele a gyártók. Továbbá volt az alábbi képen is látható, eltérő méretű bőrkarikákat alkalmazó verzió is.


A bőr markolat, restaurálás előtt (saját darab)


A bőr markolat, restaurálás után (saját darab)

A penge keménysége (a gyártási előírás szerint) a Rockwell skálán 48 és 53 keménységi fok között változott. A pengéjét parkerizálták - egy korrózióálló bevonattal látták el - majd ezek után élezték meg, szigorúan megadott méretek alapján, un. lapos köszörülésű éllel látták el.

Az M3-as késem pengéjén lévő sérülések nem véletlenek, „rendeltetésszerű” használat folyamán kerültek rá…


Tisztítás előtti állapot.

 Természetesen a pengén lévő x évnyi szennyeződés és rozsdát el kellett távolítani. A kés éles ma is!

A markolat alatti rész 41-43 keménységi fokra volt edzve. A markolat (Pommel) fém végére egy beütő került - egy lángoló bomba (Flaming bomb) - mely a hivatalos, állami átvételt tanúsította. Ez a jelzés még az M4-es bajonettnél is megmaradt, de ott egyes daraboknál már a kézvédő vason voltak a jelzések.

Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7

  Rengeteg harci kés és bajonett készült a mintájára, sok országban. A német, osztrák harci kések (Glock, melyet 1095-ös rugóacélból készítenek, 55 HRC keménységgel) és a svédek harci késeinek egy része is innen származik... (http://www.gotavapen.se/gota/artiklar/knivar/swed_knife.htm).

További részletek az oldalaimon: www.usbayonet.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: m3 m6 m7 kés harci m4 m5 bayonet amerikai bajonett


süti beállítások módosítása